Prowansalskie Tapenade autorstwa Davida Gaboriaud
Tapenade (z prowansalskiego “tapena” – kapary) to pasta której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. W zależności od wersji, obok nich mogą znaleźć się filety anchois, suszone pomidory, czosnek, bakłażan, cytrynę, ser, tuńczyk czy nawet brandy.
Pasty na bazie oliwek od wieków używane są w kuchniach śródziemnomorskich, takich jak włoska, francuska, grecka czy hiszpańska. Nierzadko usłyszymy wiele sporów na temat tego, kto był pomysłodawcą tej doskonałej przekąski. Dotychczas najstarszy przepis “Olivarum conditurae” znaleziono w rzymskiej księdze z I w.n.e. Wielu opracowanie jej ostatecznej formy przypisuje jednak żyjącemu w XIX w. szefowi kuchni o imieniu Meynier z restauracji la Maison Dorée w Marsylii. Stąd też powszechnie tapenade uważane jest za specjał kuchni francuskiej, a dokładniej prowansalskiej.
Nasz trener kuchni francuskiej – David Gaboriaud opracował dla Was przepis na tapenade. Zapraszam do wypróbowania!
Czas przygotowania: 5 min
Składniki:
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
- 3-4 fileciki anchois
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa extra vergine
Wykonanie:
Przygotuj podstawowe składniki: oliwki, czosnek oraz anchois drobno posiekaj, oberwij listki ziół i wyrzuć łodyżki.
Wszystkie składniki oprócz oliwy utrzyj w moździerzu (możesz także zblendować wszystkie składniki, lecz ucierane smakują lepiej).
Bardzo powoli, cały czas ucierając wlewaj oliwę, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą pastę. Ewentualnie dopraw do smaku solą lub pieprzem i gotowe!
Z czym podawać:
Tapenade to doskonały dodatek do chleba, grzanek, tostów czy krakersów a także jako składnik dressingów do sałat lub dań głównych np. mięs.
Przepis: David Gaboriaud
Voucher na kurs kuchni francuskiej możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl