Przepis na Gurmański Cevap
Różne bałkańskie kraje – różne przepisy na ćevapi, ale co by nie mówić
– są pyszne i popularne do tego stopnia, że na sławetnej Roštiljadzie w Leskovcu w 2012 r. największy amator ćevapa skonsumował ich dokładnie 200 sztuk w niecałą godzinę. Jaki był koniec tego obżarstwa – wszyscy możemy sobie wyobrazić. Grunt, że ćevapi smakowały!!!
Niezwykle ciekawa jest etymologia słowa „ćevap”. Korzenie tego słowa są perskie (kebab, kebap, kebop, kebhav, kephav, qabab) i oznaczają mięso, które nie jest pieczone, a smażone.
Taka sama nazwa funkcjonuje w języku arabskim, a zakłada się, że zapożyczona została z aramejskiego, którego korzenie wywodzą się z języka akadyjskiego.
W XIV w. słowo ćevap było synonimem perskiego słowa „tabahajah” i oznaczało potrawę z kawałków smażonego mięsa, później perski ćevap był określeniem mięsnych kulek z mielonego mięsa drobiowego bądź jagnięcego.
Według niektórych historyków ćevap był popularnym daniem również w antycznej Grecji w VIII w. p.n.e.
Mięsne danie w kształcie „obelisku” wspomniane było w „Iliadzie”, „Odysei”, jak również w dziełach Arystotelesa, Ksenofonta i Arystofanesa.
Dziś dzielimy się z Wami przepisem na Gurmański Cevap
Składniki dla 3-4 osób:
- 600-800 g baraniny
- 50 g sera gouda
- 40 g wędzonego boczku
- ostra papryczka do smaku
- kilka cienkich plastrów wędzonego boczku
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę ok. 2×2 cm i posolić. Zostawić w lodówce na 5-6 h.
Następnego dnia zmielić mięso na grubszym oczku, dobrze wymieszać, pozostawić w lodówce na kolejne 12 h.
Zmielić mięso w maszynce na najmniejszym oczku, dobrze je wymieszać, pozostawić w lodówce na kolejne 2-3 h.
Przygotować farsz – pokroić w kostkę boczek, ser i ostrą papryczkę (można też wszystko razem zmielić).
Mięso uformować w placek o grubości ok. 1 cm. Na środku ułożyć farsz i rolować tak, żeby farsz nie mógł się wydostać na zewnątrz. Całość owinąć plastrami boczku.
Smażyć na grillu i serwować z pieczywem, sałatką szopską, ajvarem.
Przepis: Petar Simić
Voucher na kurs kuchni bałkańskiej z Petarem kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl