Sekrety kuchni północnych Włoch i oryginalne tiramisu
Ciao! Jak wszystkim wiadomo, mapa kulinarna północnych Włoch jest bardzo różnorodna. Soczyste i zawsze świeże skarby Morza Śródziemnego, dania z terenów alpejskich, czy ciekawe i oryginalne przysmaki południa… Każdy region oferuje słońce o wyjątkowym odcieniu, ciekawą historię i – co nas interesuje najbardziej – wyjątkową ucztę dla podniebienia.
Potrawy, które spotkamy na północy, są niezwykle różnorodne, a wśród nich znajdą się zarówno te tradycyjne i najbardziej znane, jak makarony czy pizza, ale i nieosiągalne wszędzie, lokalne- dostępne tylko w określonym regionie lub przyrządzone z regionalnych składników.
Obiecuję za każdym razem zabierać Was będę w niezapomnianą kulinarną podróż, której składniki przesiąknięte są aromatem morskiego powietrza i słońca.
Dziś odwiedzimy jeden z najbogatszych rejonów Italii.
Niegdysiejsze Księstwo Lombardii, ze stolicą w Mediolanie, to obszar szczycący się wysoko rozwiniętą kulturą o wieloletniej prowieniencji, a i obecnie sam Mediolan uznawany jest za stolicę mody nie bez powodu. Mediolan to także fabryki słynnych włoskich taleggio, mascarpone, bel paese, czy intensywnej w smaku gorgonzoli. Przyznacie zapewne, że cudownie komponuje się z wybitnymi włoskimi makaronami.
Flagowymi potrawami Lombardii są jednak dania, w których podstawą jest wyjątkowy ryż, gotowany na kremową konsystencję, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Któż nie przepada za połączeniem parmezanu, szafranu i ryżu pod bardzo pojemnym hasłem alla milanese?
Zwiedzających Lombardię nie sposób na pewno będzie również zniechęcić do cotoletta alla milanese, przyrządzanego z mięsa mlecznego cielaka, lub osso buco, czyli duszonej cielęcej giczy podawanej w duecie ze wspomnianym już przeze mnie wyśmienitym risotto alla milanese.
Koneserzy słodkości w przerwie od eksploracji zabytków skuszą się na szlagierowe dla tego regionu Włoch tiramisu. Kompozycja warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocnym espresso, na którą nakłada się kolejną warstwę złożoną z mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady to istna symfonia dla podniebienia.
Przepis na oryginalne włoskie tiramisu
Składniki dla 5-6 osób:
- 400 g biszkoptów Savoiardi
- 6 jajek
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 6 łyżek drobnego cukru
- 2 szklanki mocnej kawy – zaparzonej i wystudzonej
- 50 ml ciemnego rumu
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać rum i ostudzić.
Do żółtek wsypać 6 łyżek drobnego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek (można użyć wszystkie lub tylko 2 białka) dodać szczyptę soli oraz cukier puder i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier puder cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Połowę Savoiardi na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko kakao.
Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Deser podawać schłodzony.
Tekst i przepis: Nicola Palladini
Voucher na kurs kuchni włoskiej możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl