Smażona wołowina z imbirem na ostro by Daria Ładocha
Nuea phat khing – Smażona wołowina z imbirem na ostro
Ta potrawa to coś dla tych, którzy lubią mocne wyraziste smaki.
To danie to charakterystyczna dla kuchni tajskiej feria smaków. Mamy tu sporo sosu sojowego, rybnego, chilli, tamaryndu, a także imbiru, który doskonale podkreśla całość.
By zrównoważyć pikanterię, koniecznie podaj danie z ryżem.
Smaż krótko by zachować soczystość mięsa. Ma być kruche i rozpadać się z ustach. Wszak to danie typu stir fry, czyli smaż i mieszaj.
Danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Jeśli chcesz je odgrzać, zrób to najkrócej jak to możliwe.
Składniki na 2 porcje:
- 2 świeże papryczki chilli, posiekane
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 300 g polędwicy wołowej lub rostbefu, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w ½ szklanki zimnej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania:
- garść liści kolendry
- garść liści tajskiej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 miseczka ugotowanego ryżu jaśminowego
Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie.

Sposób przygotowania:
W woku rozgrzej olej i podsmaż papryczki chili oraz czosnek. Włóż wołowinę i smaż, aż mięso się zetnie. W połowie smażenia, czyli po 2–3 minutach, dodaj imbir. Wymieszaj wszystko i wlej trochę wody. Dodaj sosy sojowe oraz rybny i pastę z tamaryndowca.
Wlej mąkę rozpuszczoną w wodzie, by zagęścić sos. Podawaj z ryżem jaśminowym, posypane kolendrą, tajską bazylią i imbirem.
Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy.
TIP od Darii: Wołowinę smaż naprawdę krótko by pozostała soczysta. Jeśli unikasz mięsa, wołowinę zastąp namoczonymi we wrzątku suszonymi grzybami shitake (namocz je na minimum 1h). Też będzie pysznie!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl