fbpx

Nuea phat khing – Smażona wołowina z imbirem na ostro 

Ta potrawa to coś dla tych, którzy lubią mocne wyraziste smaki.

To danie to charakterystyczna dla kuchni tajskiej feria smaków. Mamy tu sporo sosu sojowego, rybnego, chilli, tamaryndu, a także imbiru, który doskonale podkreśla całość. 

By zrównoważyć pikanterię, koniecznie podaj danie z ryżem. 

Smaż krótko by zachować soczystość mięsa. Ma być kruche i rozpadać się z ustach. Wszak to danie typu stir fry, czyli smaż i mieszaj.  

Danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Jeśli chcesz je odgrzać, zrób to najkrócej jak to możliwe. 

Składniki na 2 porcje: 

  • 1 ząbek czosnku, posiekany 
  • 300 g polędwicy wołowej lub rostbefu, pokrojone na mniejsze kawałki 
  • ¼ szklanki wody 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w ½ szklanki zimnej wody 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Do podania: 

Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie. 

wołowina z imbirem

Sposób przygotowania: 

W woku rozgrzej olej i podsmaż papryczki chili oraz czosnek. Włóż wołowinę i smaż, aż mięso się zetnie. W połowie smażenia, czyli po 2–3 minutach, dodaj imbir. Wymieszaj wszystko i wlej trochę wody. Dodaj sosy sojowe oraz rybny i pastę z tamaryndowca. 

Wlej mąkę rozpuszczoną w wodzie, by zagęścić sos. Podawaj z ryżem jaśminowym, posypane kolendrą, tajską bazylią i imbirem. 

Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy. 

TIP od Darii: Wołowinę smaż naprawdę krótko by pozostała soczysta. Jeśli unikasz mięsa, wołowinę zastąp namoczonymi we wrzątku suszonymi grzybami shitake (namocz je na minimum 1h). Też będzie pysznie! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *