Tagine Essaouira, czyli wegański tagine z warzywami i kiszonymi cytrynami
Essaouira to niewielkie nadmorskie miasteczko w Maroku, które słynie ze swojego hipisowskiego ducha i niepowtarzalnego uroku. To tam, w wąskim uliczkach medyny możemy poczuć ferię arabskich przypraw i zanurzyć łyżkę w aromatycznym daniu tagine. Wegańska wersja tej popularnej potrawy to ulubione warzywa, które możemy dowolnie dobierać, siła natomiast tkwi w przyprawach, których nie wolno żałować. Nie martwcie się, jeżeli nie posiadacie specjalnego naczynia o tożsamej nazwie, bez problemu możecie użyć innego żaroodpornego sprzętu. Dorota i Jalil zabierają Was w marokańską podróż, a wszystkie pachnące Afryką przyprawy kupicie w sklepie Masala Smaki Świata.
Tagine Essaouira, czyli wegański tagine z warzywami i kiszonymi cytrynami
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 biała rzepa
- 3, 4 ziemniaki
- 2 dojrzałe pomidory latem lub pomidory z puszki zimą
- 1 cebula
- garść zielonego groszku, groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
- kiszona cytryna
- kilka zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka w proszku
- sól
- mielony imbir
- pieprz czarny
- kurkuma
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- około ¼ szklanki wody
Wykonanie:
Przygotuj warzywa: cukinię, marchewkę i rzepę pokrój w grubsze słupki. Ziemniaki na ćwiartki. Jeśli chcesz przygotować potrawę szybciej, warzywa podgotuj (około 5 minut). Cebulę pokrój w plastry lub paski.
Na spodzie tagina lub innego naczynia żaroodpornego ułóż cebulę, starte na tarce pomidory, ząbki czosnku, plastry ziemniaka. Posyp potrawę przyprawami. Następnie układaj naprzemiennie resztę warzyw. Musisz uformować z nich stożek. Dodaj kiszoną cytrynę pokrojoną w mniejsze cząstki. Warzywa posyp przyprawami. Dodaj trochę wody i oliwy. Warzywa duś pod przykryciem.
Po kilku minutach dodaj groszek.
Duś pod przykryciem do miękkości warzyw. Zaglądaj co jakiś czas do taginu, w razie potrzeby dodaj wodę. Dla lepszego smaku możesz kilka razy polać warzywa sosem spod warzyw.
Na koniec dodaj oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
Danie serwuj z kaszą kuskus.
Przepis: Dorota i Jalil Hadrami
Voucher na kurs kuchni marokańskiej z Dorotą i Jalilem możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl