Wielkanocne Inspiracje cz. III – Japonia
JAJA NA JAPOŃSKĄ MODŁĘ
Jak podaje portal japonia-online.pl za „The Japan Times”, według Międzynarodowej Komisji ds. Jaj, Japonia znajduje się w pierwszej trójce krajów o największej rocznej konsumpcji jajek, przypadającej na przeciętnego mieszkańca. Czyli u nas też nie mogło ich zabraknąć – prostota, surowość, minimalizm czyli jajeczny idealizm.
Jajka z majonezem wasabi
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo, obranych
- 10 łyżek stołowych majonezu japońskiego
- 2 łyżki stołowe wasabi w proszku
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 180g różowego imbiru marynowanego (100g do jajek, 80 do podjadania)
Wykonanie:
Jaja przekrój na pół. Majonez wymieszaj dokładnie z wasabi. Opcjonalnie przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z ulubioną tylką. Nakładaj majonez na jajka, posyp sezamem, wykończ marynowanym imbirem.
Jaja z ikrą z latającej ryby tobiko
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na półmiękko, w skorupkach
- 50g ikry tobiko
- Opcjonalnie szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Obierz jaja jak na miękko. Uderz lekko dnem o stół (żeby “stały”). Odetnij wierzch i nakładaj po łyżeczce ikry. Opcjonalnie dekoruj szczypiorkiem.
Voucher na szkolenia kuchni japońskiej kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl