Wielkanocne inspiracje cz. I – Tajlandia
Jaja Thaia – czyli święta po tajsku
Bez tajskiego żarcia nie ma imprezy – czyli musiało być i jest. Dwa przepisy na świąteczny stół, choć w sumie nie tylko. Są tak słoneczne i energetyczne, że można je serwować o każdej porze roku.
Jaja z mango
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo, obranych
- 1 dojrzałe mango
- 50g kolendry
- 2 łyżki stołowe cukru palmowego (utłucz wcześniej w moździerzu lub pokrusz tłuczkiem)
- 4 ząbki czosnku
- 2-4 świeże tajskie czerwone chilli (wedle uznania)
- Sok z 2 limonek
- Sos rybny (w proporcji do limonki 1:1) – możesz również użyć sosu sojowego
- 2 kłącza trawy cytrynowej, pokrojone w plasterki (tylko biała część – zielona zostaw do curry)
Wykonanie:
Jaja przekrój na pół. Mango pokrój w julienne (cienkie słupki). Kolendrę, czosnek, chilli posiekaj. Połącz składniki z sokiem z limonki, cukrem, trawą cytrynową i sosem rybnym. Układaj salsę na jajkach (i pozwól jej apetycznie ściekać na talerz, będzie co zlizywać).
Jaja w curry
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo, obranych
- 500ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżki pasty massaman curry
- Kilka liści limonki kaffir
- 3 łyżki sosu rybnego – możesz również użyć sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- Opcjonalnie: cukier palmowy, posiekana trawa cytrynowa , świeże tajskie chilli
Wykonanie:
W dużym rondlu (takim w którym zmieścisz wszystkie jaja) rozgrzej olej i podsmaż pastę curry do momentu, aż zacznie wyraźnie wydzielać aromat. Dodaj sos rybny i liście limonki kaffir. Smaż chwilę. Zalej całość mlekiem kokosowym i rozprowadź dokładnie pastę. Dodaj jajka i zagotuj. Jeśli lubisz słodki smak, możesz całość doprawić pokruszonym drobno cukrem. Opcjonalnie możesz wykończyć curry posiekana trawą cytrynową i chilli.
Przepisy i zdjęcia: Izabela Zielska – Trenerka kuchni tajskiej
Jajka wegańskie na twardo
Składniki na 12 połówek:
Składniki na białko:
- 1 opakowanie tofu silken (tofu jedwabistego)
- 150 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- 3 łyżeczki agaru
- 2 łyżeczki czarnej soli
Składniki na żółtko:
- 1 ugotowany ziemniak
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka czarnej soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka prażonej cebulki
Wykonanie:
Przygotuj foremki w kształcie jajek. Może to być np. świąteczna patera na jajka, plastikowa wytłoczka, opakowania po jajkach Kinder Joy lub silikonowe foremki na muffiny.
Wlej mleko do rondelka, dodaj tofu, czarną sól i agar. Wstaw na mały ogień i cały czas mieszaj, aby agar nie osiadł na dnie. Ważne, aby wszystko mocno podgrzać, bo agar rozpuszcza się dopiero w 70 stopniach. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij z ognia i zblenduj na jednolitą masę. Od razu przelej do foremek. Odstaw na 30 minut do zastygnięcia.
Ziemniaka rozgnieć za pomocą widelca i wymieszaj z resztą składników. Jeśli chcesz, aby żółtko miało konsystencję „pół miękką”, możesz użyć blendera.
W zastygniętych białkach wydrąż za pomocą łyżeczki okrągłe dołki i wypełnij żółtą masą.
Przepis: Kasia Zielska – Trenerka kuchni tajskiej
Voucher na szkolenia kuchni tajskiej kupisz tutaj!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl