Włoskie biscotti z żurawiną i pistacjami
Pochodzące z Toskanii kruche ciasteczka, które Włosi uwielbiają chrupać na podwieczorek, najlepiej w towarzystwie słodkiego wina Vin Santo. Błogi rytuał możecie powtarzać w domu, nawet z kawą. Dostarcza wielu endorfin, zapewniam!
Ciasteczka możecie przygotować z ulubionymi bakaliami, które znajdziecie w sklepie Masala Smaki Świata. Biscotti świetnie się przechowują nawet przez kilka tygodni, więc nie obawiajcie się upiec ich większą ilość.
Włoskie biscotti z żurawiną i pistacjami
Składniki:
- 1 jajko
- 75g drobnego cukru
- 2 łyżeczki drobno otartej skórki z pomarańczy
- 125g mąki pszennej + trochę do podsypania
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Świeżo starta gałka muszkatołowa
- 75g niesolonych orzeszków pistacjowych
- 50g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180C. Ubij jajko z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę, a następnie wmieszaj delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Wmieszaj orzechy i żurawinę. Posyp sobie blat mąką, bo ciasto jest lepkie. Ugnieć ciasto wielkości bochenka. Ułóż ciasto na papierze i piecz 25-30 minut aż się zrumieni. Wyjmij, poczekaj 5 minut, możesz przełożyć na kratkę. Poczekaj aż stwardnieje i pokrój ukośnie, tak na grubość 1 cm. Przełóż na blachę i podpiecz tak z 10 minut również w 180C.
Przepis: Kinga Filipowicz
Voucher na szkolenia cukiernicze z Kingą możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl