fbpx

Gaeng leuang salmon – Żółte curry z łososiem, ananasem i orzechami nerkowca 

Curry, czyli jesteśmy w Tajlandii! To jedno z najbardziej charakterystycznych dań tej części świata i absolutny must eat. 

Połączenie słodkiego mleka kokosowego z kwaśną limonką, słonym sosem rybnym i gorzkimi liśćmi tajskiej bazylii to nasza baza. Do tego obowiązkowo słodycz cukru palmowego, rześka limonka kaffir i dodatki. 

Curry można zrobić niemal ze wszystkim. Od Ciebie lub zawartości Twojej lodówki zależy co będzie dzisiaj grane 😊  

Tajskie curry robi się błyskawicznie. Dodatki mają być jedynie leko podgotowane, pozostać soczyste i jędrne. To nie gulasz! 

W naszym dzisiejszym curry znajdziecie zdrową rybę, słodkiego ananasa i chrupiące orzechy. To połączenie zaskakuje i obłędnie smakuje! 

Składniki 2 porcje: 

  • 4 plastry świeżego ananasa, pokrojone w kostkę 
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w paski 
  • sok z ½ limonki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Do podania: 

Wszystkie tajskie produkty kupisz w sklepie Masala Smaki Świata – dostarczamy na całą Polskę, również produkty mrożone. Stacjonarnie znajdziesz nas przy ul. Postępu 5 w Warszawie. 

żółte curry z łososiem

Sposób przygotowania: 

W woku rozgrzej olej, włóż pastę i chwilę podsmażaj, aż zacznie wydzielać się aromat (uważaj, by nie spalić pasty). Dodaj ananasa, paprykę i pędy bambusa. Wlej mleko kokosowe i włóż liście limonki kaffir. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. 

Na wierzchu połóż kawałki ryby i przykryj wok przykrywką. Gotuj, aż ryba zetnie się z obu stron. Dopraw sosem rybnym, cukrem palmowym, papryczką chili i tajską bazylią. 

Wyłącz źródło ciepła i skrop danie sokiem z limonki. Podawaj z ryżem jaśminowym, posypane orzechami i sezamem. 

Przepis oraz zdjęcie pochodzą z najnowszej książki ThaiBook autorstwa Darii Ładochy. 

TIP od Darii: Curry to doprawy szybkie danie. Nie przeciągaj ryby oraz warzyw, O to chodzi, aby chrupało! Jeśli nie przepadasz za rybami, śmiało możesz użyć kurczaka. 

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *