Jaja stuletnie – azjatycki rarytas na świątecznym stole
Stuletnie jaja to prawdziwy rarytas dla koneserów niespotykanych smaków. Intensywny jajeczny aromat podbił już serca milionów ludzi na całym świecie – już kolejny rok wprowadzamy ten niesamowity produkt do naszego asortymentu, by i Polacy mieli okazję się w nim zasmakować. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty sposób na ich przygotowanie – smak jajek odświeżamy sokiem z limonki, łamiemy pikantnością chilli, nie zapominając przy tym o azjatyckim smaku świeżych ziół!
Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 5 min
Składniki:
- 2 jajka stuletnie
- Sok z połowy limonki
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 1 łyżka poszarpanych liści bazylii tajskiej
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 1 łyżka chili Jalapeño, pokrojonych w plastry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście limety kaffir, posiekanych w cienkie paseczki
- 2 tajskie papryczki chili, posiekane
- Szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Jajka obierz i przelej wrzątkiem. Pokrój na ćwiartki i włóż do miseczki.
Zetrzyj cukier palmowy i wymieszaj go z sokiem z limonki i posiekanymi chilli. Zalej tak przygotowanym dressingiem jajka. Dodaj kolendrę i bazylię.
Podawaj posypane liśćmi limety kaffir, z sosem sojowym, ćwiartkami limonki i szczypiorkiem.
Tekst, przepis oraz zdjęcie: Izabela Zielska
Voucher na nasze kursy kulinarne, na których poznasz przepisy na stuletnie jajka możesz kupić już teraz !
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl