fbpx

Stare arabskie powiedzenie głosi: „Kto je sam, ten dławi się sam”.  Spożywanie pokarmów w towarzystwie innego człowieka, a najlepiej rodziny
i przyjaciół to bardzo ważny moment w ciągu dnia.

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na pyszne, pełne smaku arabskie kebaby Kofta – idealne na sezon grillowy!

Kofta kebab  – aromatyczne szaszłyki baranie podawane z sosem jogurtowym

Składniki na 8-12 sztuk:

  • 1 kg mielonej jagnięciny lub baraniny
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej mięty
  • 1 łyżeczka pieprzu arabskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ do 1 łyżeczki pieprzu cayenne

Dodatkowo:

  • Drewniane lub metalowe szpikulce do szaszłyków

Wykonanie:

Jeśli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je w wodzie. W ten sposób unikniesz ich przypalenia, a mięso będzie łatwiej od nich odchodzić.

Drobno posiekaj cebulę, czosnek zetrzyj na tarce lub zmiażdż. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz odstawić je do lodówki do przegryzienia nawet na kilka godzin.

Na szpikulcach do szaszłyków uformuj długie, cienkie kofty.

Uformowane szaszłyki grilluj kilka minut. Czas grillowania lub pieczenia zależy od grubości koft. Podawaj z sałatą, sosem jogurtowym lub hummusem i arabskim chlebem.

Przepis: Anna Kalaji

Voucher na kurs kuchni arabskiej kupisz tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *