JJajangmyeon – koreański makaron z sosem z czarnej fasoli
To bardzo proste, odżywcze i ciekawe danie, które niestety ma tylko jedną zasadniczą wadę – jest niefotogeniczne 😀 A wszystko przez tradycyjny koreański składnik – fermentowaną pastę z czasnej fasoli. Mimo że nie prezentuje się pięknie, to swój wygląd zdecydowanie nadrabia smakiem, sami spróbujcie!
Przepis na JJajangmyeon
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- Opakowanie makaronu pszennego jjajangmyeon
- 150g fermentowanej pasty z czarnej fasoli
- 8-10 grzybów shitake
- Sezam biały – podprażony na suchej patelni
- Szczypior
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 8 pieczarek (ja użyłam brązowych)
- 1 cukinia
- Łyżka cukru lub syropu kukurydzianego
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- Olej do smażenia, neutralny, np. rzepakowy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy we wrzątku 5-6 minut i odcedzamy zachowując wodę po gotowaniu. Po ugotowaniu płuczemy makaron, by się nie skleił. Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Sezam prażymy na suchej patelni.
Wszystkie warzywa oraz namoczone wcześniej shitake kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie neutralnego oleju zaczynając od imbiru i cebuli i stopniowo dodając kolejne składniki. Po paru minutach dodajemy pastę z fasoli oraz szklankę wody po gotowaniu makaronu i dusimy razem wszystkie warzywa wraz z pastą.
Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i cukrem lub syropem kukurydzianym.
Na talerzu lub w misce układamy odcedzony makaron, na wierzchu polewamy gęstym sosem z warzywami, posypujemy obficie szczypiorem oraz uprażonym sezamem i zjadamy ze smakiem 😊
Tekst i przepis: Wiktoria Andrychowicz
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl