fbpx

To bardzo proste, odżywcze i ciekawe danie, które niestety ma tylko jedną zasadniczą wadę – jest niefotogeniczne 😀 A wszystko przez tradycyjny koreański składnik – fermentowaną pastę z czasnej fasoli. Mimo że nie prezentuje się pięknie, to swój wygląd zdecydowanie nadrabia smakiem, sami spróbujcie!  

Przepis na JJajangmyeon

Ilość: 4 porcje

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron gotujemy we wrzątku 5-6 minut i odcedzamy zachowując wodę po gotowaniu. Po ugotowaniu płuczemy makaron, by się nie skleił. Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Sezam prażymy na suchej patelni.

Wszystkie warzywa oraz namoczone wcześniej shitake kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie neutralnego oleju zaczynając od imbiru i cebuli i stopniowo dodając kolejne składniki. Po paru minutach dodajemy pastę z fasoli oraz szklankę wody po gotowaniu makaronu i dusimy razem wszystkie warzywa wraz z pastą.

Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i cukrem lub syropem kukurydzianym. 

Na talerzu lub w misce układamy odcedzony makaron, na wierzchu polewamy gęstym sosem z warzywami, posypujemy obficie szczypiorem oraz uprażonym sezamem i zjadamy ze smakiem 😊

Tekst i przepis: Wiktoria Andrychowicz 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *