Dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez krewetek. I dla wszystkich tych, który jeszcze się do nich nie przekonali. Ta wersja, przesłana przez Davida Gaboriaud – trenera kuchni francuskiej, choć prosta i szybka, wygląda i smakuje naprawdę wyjątkowo. Idealnie pasuje jako element karnawałowego menu.

Krewetki smażone i flambirowane likierem PastisSkładniki:

  • 24 krewetki (Black Tiger, największe, surowe i mrożone w całości)
  • 4 ząbki czosnku
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • cienki szczypiorek
  • ½ szklanki Pastis (likier anyżowy)
  • 2-3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Odmroź całe i surowe krewetki w zimnej wodzie. Usuń głowę, pancerz i przewód pokarmowy czyli czarną nitkę na grzbiecie. Zostaw ogon.
  2. Posiekaj drobno czosnek, pietruszkę oraz szczypiorek. Krewetki podsmaż na gorącej patelni na maśle ok 1 min z obu stron, aż nabiorą różowego koloru – nie dłużej bo będą gumowate.
  3. Wlej pastis i podpal. Flambirowanie dania spowoduje karmelizację soków ze smażenia, zostanie smak likieru, a alkohol wyparuje.
  4. Wyłącz gaz. Na tą samą patelnię w

    rzuć czosnek z pietruszką oraz szczypiorkiem i zostaw 2 min, aby ciepło od patelni jeszcze delikatnie podsmażyło czosnek. Serwuj od razu na ciepłym talerzu, najlepiej z francuską bagietką na zakwasie!

Przepis: David Gaboriaud

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *