Krewetki smażone i flambirowane likierem Pastis
Dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez krewetek. I dla wszystkich tych, który jeszcze się do nich nie przekonali. Ta wersja, przesłana przez Davida Gaboriaud – trenera kuchni francuskiej, choć prosta i szybka, wygląda i smakuje naprawdę wyjątkowo. Idealnie pasuje jako element karnawałowego menu.
Składniki:
- 24 krewetki (Black Tiger, największe, surowe i mrożone w całości)
- 4 ząbki czosnku
- Garść świeżej natki pietruszki
- cienki szczypiorek
- ½ szklanki Pastis (likier anyżowy)
- 2-3 łyżki masła
Wykonanie:
Odmroź całe i surowe krewetki w zimnej wodzie. Usuń głowę, pancerz i przewód pokarmowy czyli czarną nitkę na grzbiecie. Zostaw ogon.
Posiekaj drobno czosnek, pietruszkę oraz szczypiorek. Krewetki podsmaż na gorącej patelni na maśle ok 1 min z obu stron, aż nabiorą różowego koloru – nie dłużej bo będą gumowate.
Wlej pastis i podpal. Flambirowanie dania spowoduje karmelizację soków ze smażenia, zostanie smak likieru, a alkohol wyparuje.
Wyłącz gaz. Na tą samą patelnię wrzuć czosnek z pietruszką oraz szczypiorkiem i zostaw 2 min, aby ciepło od patelni jeszcze delikatnie podsmażyło czosnek. Serwuj od razu na ciepłym talerzu, najlepiej z francuską bagietką na zakwasie!
Przepis: David Gaboriaud
Voucher na kurs kuchni francuskiej możesz kupić już teraz!
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl