fbpx

Dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez krewetek. I dla wszystkich tych, który jeszcze się do nich nie przekonali. Ta wersja, przesłana przez Davida Gaboriaud – trenera kuchni francuskiej, choć prosta i szybka, wygląda i smakuje naprawdę wyjątkowo. Idealnie pasuje jako element karnawałowego menu.

krewetki kuchnia francuska kurs

Zdjęcie: Canva, Dana Tentis

Składniki:

Wykonanie:

Odmroź całe i surowe krewetki w zimnej wodzie. Usuń głowę, pancerz i przewód pokarmowy czyli czarną nitkę na grzbiecie. Zostaw ogon.

Posiekaj drobno czosnek, pietruszkę oraz szczypiorek. Krewetki podsmaż na gorącej patelni na maśle ok 1 min z obu stron, aż nabiorą różowego koloru – nie dłużej bo będą gumowate.

Wlej pastis i podpal. Flambirowanie dania spowoduje karmelizację soków ze smażenia, zostanie smak likieru, a alkohol wyparuje.

Wyłącz gaz. Na tą samą patelnię wrzuć czosnek z pietruszką oraz szczypiorkiem i zostaw 2 min, aby ciepło od patelni jeszcze delikatnie podsmażyło czosnek. Serwuj od razu na ciepłym talerzu, najlepiej z francuską bagietką na zakwasie!

Przepis: David Gaboriaud

Voucher na kurs kuchni francuskiej możesz kupić już teraz!

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *