Maschi – sudańskie pomidory nadziewane
Kuchnia sudańska słynie z duszonych potraw, dla których podstawę stanowią: mięso, pomidory, bakłażany i ziemniaki. Poniżej znajdziecie przepis na jedno z najbardziej typowych dla tego zakątka świata dań – Maschi, czyli pomidorków nadzianych ryżem, mięsem i przyprawami. Danie, z początku wydawać się może zwyczajne jednak doskonałe proporcje składników, czynią je wyjątkowym.
Składniki na 8 pomidorów:
Pomidory:
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu mielonego
- 2 ząbki świeżego lub 1 łyżka suszonego czosnku
- 4 łyżki świeżego lub 1 łyżka suszonego koperku
- 4 łyżki oleju sałatkowego dobrej jakości (np. rzepakowy, słonecznikowy, etc.)
- 1 szklanka ugotowanego, kleistego ryżu
- 8 średniej wielkości pomidorów
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Dekoracja:
- pomidor świeży
- duże, zielone oliwki bez pestek
Wykonanie:
W dużej misce umieść mięso mielone, czosnek, koperek, 2 łyżki oleju, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż, porządnie wymieszaj (jeśli chcesz by masa była gładka, możesz użyć blendera).
Odkrój górę od każdego pomidora, tak aby powstał „kapelusik”, używając łyżeczki, wyjmij ze środków miąższ.
Wewnętrzne ścianki pomidorów skrop delikatnie olejem; umieść w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem
Wypełnij pomidory przygotowanym farszem, przykryj kapelusikami
Piecz w temperaturze 350°C przez ok. 45 minut.
Przygotuj sos: w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu, podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, odstaw. Po wyjęciu pomidorków z piekarnika, polej je sosem, udekoruj wokół krążkami świeżych pomidorów i zielonymi oliwkami.
Wariacje:
Maschi można zrobić także z ogórków lub bakłażanów (należy je rozciąć wzdłuż i wyżłobić, napełnić farszem i przykryć, piec w ten sam sposób, polać sosem). Ogórki zdobimy kawałkami świeżego ogórka, natomiast bakłażany zarówno ogórkiem jak i pomidorem.
Tekst, przepis oraz zdjęcie: Anna Kalaji
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl