Jjapaguri – przepis na koreański comfort
Zaskakująco pyszne danie na bazie…. dwóch zupek instant! Kultowe połączenie, które zyskało światową sławę dzięki oskarowej produkcji filmowej “Parasite”! Danie bardzo często podawane jest z wołowiną, we wspomnianym filmie do dania dodano wołowinę Han, uważaną za jeden z najcenniejszych gatunków mięs na świecie! Jeśli jednak nie mamy aspiracji by z zupek instant zrobić wykwintne, bardzo drogie danie, możemy zachować jego prostotę i skorzystać z codziennych dodatków, które niekoniecznie muszą być mięsne…
Przepis na pikantne Jjapaguri z boczniakami
Jest to wariacja na temat najpopularniejszej wersji tego dnia, czyli z wykorzystaniem pikantnej zupki o smaku owoców morza Neoguri.
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- Zupka chapaghetti
- Zupka neoguri ostra
- Pełna łyżka fermentowanej pasty z czarnej fasoli
- Olej do smażenia
- Kilka boczniaków
- 1 ząbek czosnku
- Sezam – do dekoracji
- Polecamy podać danie z miseczką kimchi obok
Przygotowanie:
Otwieramy obie zupki i wyjmujemy całą zawartość opakowań. Na początku z zupki chapagetti wykorzystamy jedynie złotą saszetkę i makaron, a saszetkę z oliwą i przyprawami na razie odkładamy na bok. Z zupki neoguri również wyjmujemy jedynie suche dodatki (wakame, kombu i suszone warzywa), a sos odkładamy na razie na bok (na tym etapie osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej odkładają rybne ciasteczka w kształcie buziek jenotów – nie musicie ich dodawać). W zupce neoguri znajduje się kawałek prasowanych glonów kombu, które w czasie gotowania oddadzą smak do zupy, ten składnik jest nam potrzebny na samym początku.
W pierwszym kroku smażymy nasze dodatki – może być to mięso, grzyby i/lub warzywa, w naszej propozycji są to poszarpane boczniaki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy chwilę czosnek, dodajemy poszarpane boczniaki, delikatnie solimy.
W w garnku gotujemy wodę na makaron (bez soli), do którego dodajemy suszone warzywa z obu zupek. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy (tylko!) 2 minuty. Uważamy by nie rozgotować makaronu! Odcedzamy makaron nad innym garnkiem (wody z makaronu nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebna!). Makaron przekładamy na patelnię, dodajemy saszetki z sosami i łączymy z usmażonymi wcześniej boczniakami, łyżką pasty z czarnej fasoli oraz dolewamy do patelni 150ml wody z gotowania makaronu i mieszamy. Podsmażamy do momentu gdy woda w połączeniu z dodatkami zamieni się w gęsty, pyszny sos. Dodajemy saszetkę z olejem przyprawowym, mieszamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy uprażonym sezamem, podajemy z małą miseczką kimchi i zajadamy ze smakiem😊
Tekst i przepis: Wiktoria Andrychowicz
- Baner Sb (2)
Szukaj wg. kuchni świata
KONTAKT
"Skład Bananów"
ul. Postępu 5
02-676 Warszawa
Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 11-20
Sb: 11-16
tel.: 22 299 28 71
kom.: 660 976 792
e-mail: info@skladbananow.pl