fbpx

Kitchuri jest to danie indyjskie znane również jako khichari, khitchari i kitchari. Słowo “kitchuri” w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza “mieszanina” lub “bałagan”. Niech nikogo jednak nie zniechęci znaczenie samej nazwy, gdyż potrawa ta, choć jest połączeniem wielu smaków, tworzy wyjątkowo harmonijną całość. Prawidłowo przyrządzone kitchuri powinno mieć konsystencję gęstego sosu w którym pływają całe kawałki warzyw oraz ziarna ryżu.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

Wykonanie:

Ziemniaki i pomidory pokrój w kostkę średniej wielkości (czyli większą niż do zupy), kapustę posiekaj, kalafior rozdrobnij na różyczki, a imbir posiekaj na cienkie zapałki. 
Do garnka wlej olej i rozgrzej na średnim ogniu.
Na rozgrzany olej wrzuć imbir i smaż aż lekko się przyrumieni.
Dodaj kminek, liście curry oraz asafetydę.
Gdy kminek się przyrumieni dodaj resztę przypraw i wszystkie wymieszaj w garnku smażąc jeszcze przez kilka sekund uważając aby nie spalić.
Dodaj ziemniaki, ryż, soczewicę, kapustę i smaż z przyprawami przez kilka sekund.
Wlej wodę i gotuj pod przykryciem ok 10 min.
Dodaj kalafiora i gotuj przez następne 10 – 15 min aż ryż i soczewica będą miękkie.
Na koniec zdejmij z ognia, dodaj pokrojone pomidory, sól i cytrynę, wymieszaj i podawaj.

Z czym podawać: z chapatami lub chlebem posypanym świeżą kolendrą lub natką pietruszki

Wariacje:
Do przygotowania kitchuri możesz użyć także fasolki mung  zwykłego grochu w połówkach lecz zajmie to trochę więcej czasu. Groch dodaj po przyprażeniu przypraw i zalej wodą nie dodając ziemniaków i ryżu, dodaj je po ok. 20 minutach gdy groch się trochę podgotuje.

Jeśli chodzi o warzywa to czuj się swobodnie i dodawaj do kitchuri te które lubisz. W Indiach oprócz wspomnianych warzyw powyżej popularnym dodatkiem jest bakłażan, marchew, fasolka szparagowa i świeży szpinak.

Przepis i zdjęcie: Piotr Henschke

Voucher na kurs kuchni indyjskiej możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *