fbpx

Tapenade (z prowansalskiego “tapena” – kapary) to pasta  której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. W zależności od wersji, obok nich mogą znaleźć się filety anchois, suszone pomidory, czosnek, bakłażan, cytrynę, ser, tuńczyk czy nawet brandy.

Pasty na bazie oliwek od wieków używane są w kuchniach śródziemnomorskich, takich jak włoska, francuska, grecka czy hiszpańska. Nierzadko usłyszymy wiele sporów na temat tego, kto był pomysłodawcą tej doskonałej przekąski. Dotychczas najstarszy przepis “Olivarum conditurae” znaleziono w rzymskiej księdze z I w.n.e. Wielu opracowanie jej ostatecznej formy przypisuje jednak żyjącemu w XIX w. szefowi kuchni o imieniu Meynier z restauracji  la Maison Dorée w Marsylii. Stąd też powszechnie tapenade uważane jest za specjał kuchni francuskiej, a dokładniej prowansalskiej.

Nasz trener kuchni francuskiej – David Gaboriaud opracował dla Was przepis na tapenade.  Zapraszam do wypróbowania!

Czas przygotowania: 5 minTapenade - prowansalska pasta z oliwek i anchois

Składniki:

Wykonanie:

Przygotuj podstawowe składniki: oliwki, czosnek oraz anchois drobno posiekaj, oberwij listki ziół i wyrzuć łodyżki.

Wszystkie składniki oprócz oliwy utrzyj w moździerzu (możesz także zblendować wszystkie składniki, lecz ucierane smakują lepiej).

Bardzo powoli, cały czas ucierając wlewaj oliwę, aż wszystkie składniki utworzą jednolitą pastę. Ewentualnie dopraw do smaku solą lub pieprzem i gotowe!

Z czym podawać:

Tapenade to doskonały dodatek do chleba, grzanek, tostów czy krakersów a także jako składnik dressingów do sałat lub dań głównych np. mięs.

Przepis: David Gaboriaud

Voucher na kurs kuchni francuskiej możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *