Pochodzące z Toskanii kruche ciasteczka, które Włosi uwielbiają chrupać na podwieczorek, najlepiej w towarzystwie słodkiego wina Vin Santo. Błogi rytuał możecie powtarzać w domu, nawet z kawą. Dostarcza wielu endorfin, zapewniam!

Ciasteczka możecie przygotować z ulubionymi bakaliami, które znajdziecie w sklepie Masala Smaki Świata. Biscotti świetnie się przechowują nawet przez kilka tygodni, więc nie obawiajcie się upiec ich większą ilość.

Kinga Filipowicz kursy cukiernicze warszawa

Włoskie biscotti z żurawiną i pistacjami

Składniki:

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180C. Ubij jajko z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę, a następnie wmieszaj delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Wmieszaj orzechy i żurawinę. Posyp sobie blat mąką, bo ciasto jest lepkie. Ugnieć ciasto wielkości bochenka. Ułóż ciasto na papierze i piecz 25-30 minut aż się zrumieni. Wyjmij, poczekaj  5 minut, możesz przełożyć na kratkę. Poczekaj aż stwardnieje i pokrój ukośnie, tak na grubość 1 cm. Przełóż na blachę i podpiecz tak z 10 minut również w 180C.

włoskie ciasteczka biscotti przepis

Przepis: Kinga Filipowicz

Voucher na szkolenia cukiernicze z Kingą możesz kupić już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *